Sterrenwacht-Lente Sterrenwacht-Winter Sterrenwacht-Herfst Sterrenwacht-Lucht

15 juni 2016 Feestje Bjorn

De kinderen hebben een leuke middag gehad. Ze hadden het er in de auto nog over.
Het allerleukste vonden ze de grote telescoop. Jammer dat de zon niet zichtbaar was maar dat drukte de pret niet. Bedankt voor de leuke en geslaagde middag.

Groetjes, Marcel, Vicky, & Bjorn.
En natuurlijk ook Dean, Ben, Jules, Bowien & Elisa.

8 juni 2016 Verjaardagsfeestje Sem

Bedankt voor de leuke middag, we vonden het erg leuk om bij jullie te gast te zijn. Het was allemaal goed geregeld en erg leerzaam, alle kinderen waren ook reuze positief en hebben een super middag gehad. Dus hartelijk dank daarvoor, en gaat zo door :)

4 februari 2016 groep 3 OBS De Piramide

Op donderdag 4 februari zijn wij bij jullie op bezoek geweest. Wij hebben het erg naar ons zin gehad bij de sterrenwacht. We hebben veel geleerd en ook veel gezien en gedaan. Op school werkten we ook aan dit thema, dus dat maakte ons bezoek extra interessant. Naar aanleiding van ons bezoek hebben wij een woordweb gemaakt en met behulp van dit woordweb hebben de kinderen van groep 3 ook al helemaal zelf een verslagje gemaakt! Knap hè?! Wij vonden het heel leuk dat we door de telescoop mochten kijken en dat we overal rond mochten kijken. Heel erg bedankt voor alles!

Groetjes,

De zebra’s (groep 3 basisschool de Piramide, Ridderkerk)


We gingen naar de sterrenwacht en dan gingen we bijna overal kijken en mochten we overal aanzitten en dan gingen we een raketsnoepje eten.
(Vera)

De meneer vertelt over de planeten, daarna mogen wij spelen en wij gingen televisie kijken. (Wahkeem)

We gaan naar de sterrenwacht. We gaan onze jas uittrekken en we gaan daarna weer naar school.
(Pascal)

We gingen in de auto op weg naar de Sterrenwacht. Daarna gingen wij rondkijken en we gingen naar de koepel.
(Matz)

Eerst gingen we naar de sterrenwacht toe en toen ging Harry over de planeten vertellen en toen mochten we door de telescoop kijken.
(Lily V)

Harry vertelt over alle planeten en dan mogen we rondkijken aan het einde gingen we naar school.
(Demy)

Eerst de sterrenwacht, als eerst gingen wij naar de t.v. mercurius, venus, aarde, mars.Aan het einde mogen we naar de telescoop.
(Lieke)

Ik zat in de auto. Daarna gingen we een soort van t.v. kijken en toen kregen we snoepraketten.
(Lily B)

Harry ging ons alles vertellen en toen mochten we rondlopen en toen gingen we weer naar huis.
(Collin)

Eerst ging ik in de auto en dan ging Harry vertellen. Aan het einde gingen we in de auto op weg naar school.
(Tibbe)

Eerst ging Harry vertellen en dan rondkijken. Aan het einde met de auto naar huis.
(Charlotte)

We gingen naar de sterrenwacht. Daarna mochten we rondlopen en toen mochten we door de telescoop kijken.
(Wessel)

We gingen in de auto. Toen waren we er en gingen we een film kijken. Toen gingen we naar de telescoop kijken.
(Senne)

We gingen in de auto en dan gingen we in een soort telescoop kijken. We gingen de trap op en toen gingen we kijken in de telescoop. Ik vond het heel erg leuk.
(Tatum)

Eerst zagen we een grote koepel en dat ding kon open en er zat een telescoop in en die koepel kon ronddraaien.
(Lara)

Eerst ging Harry ons uitleggen hoe de planeten waren en daarna mochten we rondlopen. Aan het einde kregen we van een mama een raketje om op te eten.
(Keano)

We gingen naar de sterrenwacht. We gingen planeten optillen. We gaan en spekkie eten.
(Gijs)

Eerst de film over de sterrenwacht en dan mocht rondkijken en speelmotors kijken. Aan het kijken mochten we de door telescoop kijken.
(Joep)

16 december 2015 OBS De Biekorf groep 3/4


Naar de Sterrenwagt
We heben de planeten op getilt en
We heben door de telescoop ge keeken
We heben 4 kwissen gespeeld en
Als je zegt wanneer je jarig bent
Dan moet je kijken op een briefje
En dan zag je hoe de sterren stonden.
Er valt nog veel  meer te doen.
We vonden het heel leuk.
Van Tigo en Justin uit groep 3/4

De sterrenwacht
We gingen met groep 3/4 naar de sterrenwacht
Het duurde een half uur in de auto.
Toen waren we er.
en toen gingen we naar binnen.
En toen mochten we binnen rond kijken.
Je kon toen spelletjes doen over de ruimte.
Je kon coole dingen zien.
Toen mochten we een filmpje zien.
We konden er veel van leren.
En we mochten door de telscoop kijken
Het was heel leuk van suze en fay.

5 november 2015 CBS De Schakel groep 3/4

Ha medewerkers van de sterrenwacht,

De kinderen van groep 3-4 van basisschool De Schakel in Nieuw-Lekkerland zijn 5 november op bezoek geweest bij de sterrrenwacht. Dat vonden we allemaal een hele leuke excursie. De kinderen hebben zelf een verslag geschreven over het bezoek en getekend.We hebben het super naar ons zin gehad. Heel erg bedankt voor alles.

 

We gingen naar de sterrenwacht.
en toen gingen we naar binnen. We gingen eerst een film kijken. Die was heel grappig. daarna mochten we overal kijken en overal aanzitten. en daarna gingen we naar de telescoop en we mochten allemaal door de telescoop kijken. En toen gingen we weer naar de auto. en toen reden we weer naar school.
henriette van groep 4
 
We zijn bij de sterrenwacht geweest.
De meneer laat een powerpoint zien. We mogen memory spelen. Op het laatst mogen we door de telescoop kijken en op school krijgen we nog een folder. Het was heel leuk.
Sifra van groep 4
 
Het was 5 november. We gingen met de auto’s naar de sterrenwacht. We gingen naar binnen en er kwam een man naar ons toe. En hij zei: kom dan gaan we een film kijken en ik ga alles uitleggen. en die film ging over planeten. Over de maan en mars en pluto en neptunes en nog veel meer. en toen de film af was gelopen mochten we zelf weten waar we heen gingen. Bijvoorbeeld ik zag een stoftornado, maar je moest ook op een knopje drukken hoor.
Ruth van groep 4
 
Ik ben bij de sterrenwacht.
Ik kijk in de telescoop.
Ik zie een blaadje.
En ik zie een ster en ik zie een maan.
En ik vind het leuk.
Mark van groep 3
 
We gingen naar de sterrenwacht.
We zagen een film en toen mochten we rond lopen.
En je kon spelletjes doen.
En er was een stoftornado.
En we mochten door de telescoop kijken
En we gingen naar school.
Glenn van groep 3
 
Ik ben naar de sterrenwacht geweest.
We hebben heel veel geleerd.
We mochten door de telescoop kijken en we mochten alles uitproberen.
Het was leuk.
Samgar van groep 3
 
Met vriendelijke groet,
De kinderen van groep 3-4 van De Schakel.

31 oktober 2015 Telescopendag

Hallo Sterrenwachters,

Ik was vanmiddag op de telescopendag. Ik wil jullie bij dezen heel hartelijk bedanken voor alle informatie die ik én in het algemeen én specifiek voor mijn telescoop van diverse medewerkers heb gekregen. Speciaal voor de manier waarop dit gebeurde, gastvrij, vriendelijk en kundig, wil ik jullie complimenteren. Ook de lezing/powerpointpresentatie kwam spontaan en enthousiast over. Dank daarvoor.

Vriendelijke groet,
Cleem Determeijer

Sterrenwacht-team,

Hartelijk bedankt voor de geslaagde telescopenmiddag.
Interessante dingen geleerd en het was leuk om ervaringen met anderen te delen.
 
groeten,
Janny Groeneveld.

9 oktober 2015 CBS Het Kristal Diddlegroep (1/2)

Op vrijdag 9 oktober gingen we met elkaar op reis. Wij gingen met de auto naar de Merwelanden waar we de Sterrenwacht bezochten. Toen iedereen er was gingen we naar binnen en mochten we in een zaaltje waar een meneer ons van alles vertelde over de ruimte, planeten, de zon en de maan en sterren. Hier hadden we er mooie beelden bij. Er waren ook grappige afbeeldingen bij waar we erg om moesten lachen. Ook het rode lichtje volgen van de meneer vonden we heel leuk.


Daarna gingen we in kleine groepjes met de ouders samen alles in het gebouw bekijken. We mochten allerlei spelletjes doen, gewichten tillen, op knopjes drukken. Er was voldoende te beleven.
Nadat we hier alles hadden bekeken gingen we samen met de papa’s, mama’s, opa’s en de meneer van de Sterrenwacht naar boven. Hier werd het dak geopend en konden we met de grote sterrenkijker kijken. Helaas was er geen zon maar we konden heel goed de rupsjes in de boom zien die van de blaadjes aten. We moesten op een ladder klimmen om er door heen te kijken.

Nadat we allemaal door de kijker hadden gekeken gingen we weer naar beneden. We hebben bedankt en zijn weer naar de auto gelopen en terug naar school. Lekker gedronken nog even binnen en buiten gespeeld en toen was de morgen voorbij. Bedankt alle vaders, moeders en opa die voor ons hebben gereden. Wij zijn blij dat jullie konden rijden zodat wij een fijne morgen met elkaar hebben gehad.

9 oktober 2015 Snoopygroep van  CBS Het Kristal  naar de sterrenwacht

Raar maar waar. Het thema van de Kinderboekenweek. Werken over de ruimte hoort daar ook bij. Dat doen we al vanaf 28 september. En een bezoekje aan de Sterrenwacht.Vrijdag 9 oktober was het zo ver. Dank zij een aantal ouders konden we met auto’s naar de sterrenwacht. Om 10.00 hadden we gegeten en gedronken en vertrokken we naar de Sterrenwacht. We hingen onze jassen op, en mochten in een theaterzaal gaan zitten. We hebben tijdens de presentatie plaatjes van de planeten gezien en er wat over gehoord.

In ons liedje voor het podium komen ze ook voor, dus wij wisten de volgorde al. Knap he? Ons liedje klopt niet helemaal, wij zingen dat er 9 planeten zijn, maar het zijn 8 echte en 1 dwergplaneet, en dat is Pluto. We zagen sterrenbeelden en de spoetnik, en hoorden en zagen hoe het komt dat je de maan niet altijd kan zien.

Na de presentatie mochten we rondkijken. Zo leuk.  

Een miniatuur ruimtestation waar de astronaut op zijn kop hing, het zwarte gat, alle planeten waarbij je kon voelen of  je op de planeet juist heel hoog of nauwelijks kan springen, een storm, wat ziet de astronaut als hij in de raket zit, waar komt ons water vandaan, memoriespelletjes en nog veel meer.

Toen we ruim een half uur rondgekeken hadden moesten de jassen weer aan en gingen we naar boven. Drie flinke trappen op om in de koepel te komen.
Eerst was het heel donker, maar al snel konden we dankzij kleine lichtjes rondkijken.
De koepel ging open (dat deden de kaboutertjes volgens de gids) en draaide.
Helaas was het bewolkt, en konden we de zon niet zien. Daarom werd de telescoop op een groep bomen gericht. Je kon zelfs de gaatjes in de bladeren zien.

Iedereen mocht het trapje op klimmen om door de telescoop te kijken. Gaaf!
Toen iedereen gekeken had werd de telescoop weer in ruststand gezet, het dak gesloten en gingen weer naar beneden.

Het was tijd om weer terug te gaan. Op school zaten de ouders al te wachten. Het was een gezellige en leerzame ochtend.

13 augustus 2015

Vandaag hebben wij een uitstapje gemaakt naar de ruimte. Wij hebben namelijk de Sterrenwacht Mecurius in de biesbos bezocht. Bij binnenkomst gingen we naar een filmzaal toe en daar kregen wij een presentatie over de planeten in ons zonnestelsel.

Na de precentatie konden wij lekker rondkijken en hebben wij veel gezien, zoals hoe een ruimteschip en het ruimtestation ISS in elkaar zit, hoe een tornado begint en we hebben zelfs bliksem gemaakt.


Na het rondkijken mochten we de koepel in en door de grote telescoop kijken. Daar hebben we de zon gezien. Eerst was hij een witte bol met zwarte stipjes en door een andere telescoop konden we hem in het rood zien en zagen we zonnevlammen. Wat wij niet wisten is dat wat wij zagen, 8 minuten geleden al gebeurd is.


Wij hebben heel veel geleerd en als jullie nog meer willen weten, kun je de Sterrenwacht Mecurius zelf bezoeken. Dat is echt heel leuk en leerzaam.

Wij hebben het heel leuk gehad.

Veel ruimte groeten de kinderen van de Eekhoorns en Otters.

8 augustus 2015

De thema avond gisteravond was een groot succes(er waren ca 80 man) en ik vond het ook heel leuk en interessant. Zowel de introductie (ca 1 uur) over sterrenkunde, sterren, planeten en sterrenkijkers in de koepel was heel interessant, als ook de thema presentatie over vallende sterren. Beide heren konden erg boeiend vertellen.
Ik verheug mij op de cursus.

Met vriendelijke groet,
B. van Aardenne

2 mei 2015

Bij deze wil ik U gaarne namens de gehele groep onze complimenten overbrengen voor de wijze waarop wij zijn ontvangen en zijn begeleid door Sterrenwacht Mercurius. De PowerPoint-presentatie is geweldig gedaan door een man, waarvan ik helaas de naam niet ken (hij verklapte wel, dat hij uit Nieuw-Lekkerland kwam), maar die goed rekening hield met de aanwezigheid van kinderen. En hij had een toppertje in zijn college, een jongetje, dat geweldig veel wist en aldus op niveau kon mee praten. Buitengewoon leuk om zulks te aanschouwen en aanhoren.
 
De andere jongeman, die de jongeren en de ouderen vertelde bij de telescoop, deed het ook enorm goed. Het enthousiasme om over ons zonnestelsel te vertellen, spatte er gewoon vanaf.
Welnu, wij hebben ons enerzijds weten te vermaken en U en de Uwen hebben ons bijzonder weten te boeien. Daarvoor zeggen wij U dank.
 
Met vriendelijke groet en hoogachting,
 A.J. (Ab) Rijsterborgh

Groep 2 van de Augustinusschool in Papendrecht op bezoek bij sterrenwacht Mercurius

Donderdag 23 april was het dan eindelijk zover! Na weken van intensief werken over het thema de ruimte, gingen we op bezoek bij sterrenwacht Mercurius in Dordrecht.
We bekeken eerst een prachtige presentatie over de planeten. Later zijn we alle bezienswaardigheden van het centrum gaan bekijken. Tot slot mochten we nog de trap op naar de koepel, waar een heel grote telescoop stond opgesteld. Helaas was het geen helder weer; zodat we niet naar de zon konden kijken. We hebben toen naar de toppen van de bomen gekeken. Dat was ook prachtig om eens van dichtbij te zien.

16 oktober SMDB Sint Annaland op bezoek bij de Sterrenwacht

Het was zomaar een hoofdstuk uit het biologieboek, maar het werd een heel project! Naar aanleiding van een krantenbericht over de lancering van een satelliet in de ruimte zijn we dit hoofdstuk gestart. Want wat is de ruimte? Wat zweeft er allemaal in de ruimte? Wat zijn sterren, planeten, manen, meteoren? Om de enorme afmetingen van de zon tot aan Pluto op schaal na te maken, hadden we het hele schoolplein nodig. En het verschil tussen de grootste en de kleinste planeet is in verhouding net zo groot als het verschil tussen een skippybal en een doperwt.


Als afsluiting van dit project bezochten we de Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht. Daar leerden we nog veel meer. Met een lange vragenlijst hebben we de gids beziggehouden. Hij complimenteerde ons herhaaldelijk omdat we zo goed voorbereid waren!
Helaas was het donderdag regenachtig. De koepel van de Sterrenwacht bleef dicht. We konden niet door de telescoop kijken om de zonnevlekken te zien. Dat was jammer, maar de leerlingen gaan met hun ouders op een heldere dag vast nog wel eens terug!
In de tentoonstellingsruimte losten we een puzzel op, we maakten een tornado en speelden memory. Dat was het einde van een mooie dag en een interessant hoofdstuk.

12 juni

Basisschool de Biekorf uit Geertruidenberg beleeft een hemels ochtendje bij Sterrenwacht Mercurius

Vandaag hebben groep 6-7 en groep 7 vanwege het thema ‘Geef ons de Ruimte’ een hemels uitstapje gehad naar Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht. Het was buitenaards genieten voor zowel de kinderen als de ouders. Hieronder lees je een verslag van een jonge aardling over deze astronomisch toffe ochtend op de website.

Uitstapje naar de sterrenwacht: door onze verslaggever Olivier van der Zouwen

Afgelopen donderdag 12 juni zijn we met groep 6/7 en groep 7 naar sterrenwacht Mercurius in Dordrecht geweest. In het begin mochten we rondkijken. Daarna gingen we naar een powerpoint kijken. Die ging over planeten en de zon. Vervolgens mochten we een formulier met daarop vragen over de ruimte invullen. Je kon er ook een spelletje op een soort grote tablet spelen zoals Memorie. Er waren ook glazen kasten vol met meteorieten en nep aliëns. Je kunt er ook een tornado maken. Daarna gingen we naar boven. Daar staat een grote telescoop waar we doorheen kijken. Daar konden we de zon heel goed zien. Daarna gingen we terug naar school.

 

4 juni, groep 6 van CBS de Fontein uit Capelle a/d IJssel bezoekt sterrenwacht

Vandaag zijn de groepen 6a en 6b naar de Sterrenwacht in Dordrecht geweest. Daar werden we in twee groepen gedeeld. De ene groep kreeg eerst een powerpoint van een enthousiaste meneer over de sterren en planeten. De kinderen wisten er dankzij de a.k. lessen erg veel van. De juf was trots. De tweede groep bekeek eerst de sterrenkijker. Jammer genoeg was het flink bewolkt en hebben we de blaadjes van een boom van dichtbij bekeken. Daarna wisselde de groepen.

Het was erg interessant en leuk. Tussendoor konden de kinderen een speurtocht met vragen doen. Dit deden ze heel enthousiast. Ouders die ons gereden hebben, nogmaals heel hartelijk dank.

28 mei, bezoek groep 6 van OBS Het Kofschip uit Papendrecht aan de Sterrenwacht

Vandaag zijn we op bezoek geweest bij Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht. Wat was dat leuk en wat hebben we een hoop geleerd.

We hebben eerst een uitleg gekregen van het Zonnestelsel. Alle sterren en planeten zijn voorbijgekomen: De zon, een ster waar het ongelofelijk warm is. Daar is de temperatuur op een warm Grieks eilandje niets bij ;-) , Mercurius, Venus, Aarde, Maan, Mars, Jupiter, Saturnus (met zijn mooie ring), Uranus en Neptunus. Ook leerden we over Pluto die we voor 2006 nog gewoon planeet noemden maar die vanaf 2006 ‘dwergplaneet’ heet.


Na deze leerzame les met hele mooie dia’s hebben de kinderen een werkblad gemaakt waarbij ze allerlei vragen moesten beantwoorden. Alle antwoorden konden ze vinden in de expositie in de Sterrenwacht.
Tenslotte zijn we met z’n allen naar boven gegaan waar de grote telescoop staat. Deze is al heel oud (bijna 100 jaar) en komt van de zeevaartschool in Rotterdam. Helaas wilde het zonnetje vandaag niet meewerken en konden we geen oogje op de zon slaan. Maar we hebben wel door de telescoop naar de bomen gekeken en dan blijkt dat je wel heel veel kunt zien aan de blaadjes van de bomen!
Het was super! Sterrenwacht medewerkers heel erg bedankt en natuurlijk ook een dikke knuffel voor alle lieve ouders die onze vandaag heen en weer hebben gereden.


                           
             Groep 6B

Groep 8 van SMDB uit Streefkerk bij Sterrenwacht “Mercurius” 10-04-2014

Groep 8 van de School met de Bijbel  uit Streefkerk ging donderdag 10 april 2014 naar sterrenwacht “Mercurius” in Dordrecht. We gingen daar heen omdat we onze project over het heelal doen. Bij de sterrenwacht kregen we veel informatie over het heelal, zoals de kernmerken van de planeten en waar je op kan leven: De aarde natuurlijk! Ook kregen we een vragenpuzzel, dat was leuk, maar ook een beetje moeilijk! Je kon de vragen zoeken in het museum, daar hing allerlei informatie er over en er waren plaatjes waar je naar kon kijken. Je kon ook voelen hoe zwaar de planeten waren. Daarna gingen we naar boven. Daar zat je in een soort ronde bol, dat zie je op het plaatje! Boven was een sterrenkijker, maar de zon was er niet dus konden we niet kijken naar de zon. Dat was jammer maar alles was wel super gaaf en leerzaam!

Groeten, Groep 8

School met de Bijbel Streefkerk

Make a wish 12-01-2014

Beste Frans en Sterrewacht Mercurius,

Namens Make-A-Wish Nederland (Doe Een Wens Stichting) danken wij jullie nogmaals hartelijk voor jullie enthousiaste medewerking bij de wensvervulling van Angelique op 12 januari jl.  Mede dankzij jullie betrokkenheid is de wensvervulling voor Angelique en haar gezin een onvergetelijke belevenis geworden. Zoals zij zelf zegt: “de mooiste en leukste dag van mijn leven”.

Frans van de Sterrenwacht ontvangt de kinderen als echte VIP’s en vertelt met een boeiende presentatie van alles over de sterren en planeten. Zo blijkt de planeet Pluto verdacht veel te lijken op de vriend van Mickey Mouse. Ze moeten actief meedenken want Frans stelt veel vragen. Veel hilariteit over Neptunes. Deze planeet bestaat uit methaangas. Frans legt dit heel komisch uit, we weten nu ook dat een koe ook methaangas produceert, daar kan je achter komen door z’n staart op te tillen, wie durft? Miguel noemt het heel treffend “de koeiescheten-planeet”!

Daarna kunnen de kinderen op een speelse en interactieve manier allerlei dingen beleven en ontdekken, zoals hoe zwaar het verschil is om een pak melk op te tillen op Mars of bijvoorbeeld de zon? Raphael schrikt zich even een hoedje als hij per ongeluk een orkaan laat ontstaan! Tot slot gaan ze naar de ruimte waar een prachtige grote telescoop staat opgesteld, waarvoor je op een trapje moet klimmen om er door te kunnen kijken.

Wij danken jullie voor de interesssante bijdrage die jullie hebben geleverd door Angelique en haar broertjes spelenderwijs nader kennis te laten maken met het heelal. Vooral Mercurius heeft een diepe indruk achtergelaten!

Dream4Kids 20-09-2013

Nog maar net bijgekomen van de enorm overweldigende dag vrijdag 20 september, email ik jullie nog even met mijn enorme dank.

De presentatie was ontzettend leuk en een enorme ijsbreker. De kids waren zo stilletjes voordat we bij jullie binnen stapte, en bij de presentatie was het giechelen en lachen en daarna is dat eigenlijk niet meer weggegaan. De scheetplaneet zal wel nooit meer vergeten worden en was nog lang onderwerp van gesprek :)

Ook ontzettend leuk dat jullie zijn naam op het bord hadden gezet. Juist de kinderen van Dream4Kids hebben het zo nodig om te merken dat zij speciaal zijn en het waard zijn om in het zonnetje te worden gezet. Daar hebben jullie op een mooie en leuke manier aan meegewerkt en daar zijn we heel blij mee

Nogmaals bedankt

                                    Groet, Pamela en Suzanne Dream4Kids

 

Seniorendag 13-06-2013 DB Schenker

De locatie voor de seniorendag op 13 juni was de Dordtse Biesbosch. Een mooi groen en met water omgeven gebied. Na een ‘bakkie’ en aansluitend een smakelijke lunch waren de senioren in groepen uitgenodigd de Sterrenwacht Mercurius te bezoeken. Met een presentatie, een bezoek aan de koepel met telescoop en aan de expositieruimte (met onder andere bijzondere spullen die van André Kuipers zijn verkregen na zijn recente ruimtereis) kon een goed beeld worden verkregen over datgene in de natuur ‘wat verder reikt dan de bomen…’. Geen alledaags materie en niet altijd even makkelijk te bevatten, maar zeker wel enorm interessant. Maanden hadden we geduimd dat het helder weer zou zijn, dan kun je namelijk de zon gedetailleerd (zonnevlekken) zien via de telescoop. Helaas…verkeerd geduimd waarschijnlijk. Door het dikke wolkenpak was er deze dag geen zon te zien.

We hadden het zo bedacht dat in de vrije uurtjes voor of na het bezoek aan de sterrenwacht de mensen een mooie wandeling in de omgeving konden maken, of gezellig op het terras zitten. Helaas viel dat letterlijk in het water, want we kregen een flinke en langdurige regenbui over ons heen. Gelukkig stond er een hele grote boom in de buurt…zodat de groepsfoto er toch van gekomen is, zonder dat we met een nat pak terug naar binnen hoefden. De tevreden gezichten vertelde ons aan het einde van de dag dat het weer gezellig en goed was geweest.