Sterrenwacht-Lente Sterrenwacht-Winter Sterrenwacht-Herfst Sterrenwacht-Lucht
okt 6, 2018
Categorie: Sterrenwacht

6 en 7 oktober Weekend van de Wetenschap

Meer weten over planeten?

Saturnus, Jupter, Venus… Je kunt vast een paar planeten van ons zonnestelsel opnoemen. Hoeveel planeten zijn er bij onze zon? Lijken ze op onze aarde? Ontdek het bij Sterrenwacht Mercurius!
In een korte presentatie worden alle planeten uit ons zonnestelsel onder de loep genomen en beantwoorden de medewerkers van de sterrenwacht je vragen. Na de presentatie ga je naar de koepel, waar je bij helder weer met de Carl Zeiss telescoop uit 1922 de hemel kunt bestuderen.
In de expositieruimte ontdek je naast deze planeten nog andere wetenswaardigheden over de ruimte.
De presentaties vinden op zaterdag 6 oktober plaats om 16.00 en 19.00 uur. Op zondag 7 oktober zijn de presentaties om 14.00 en 16.00 uur.
De presentaties zijn geschikt voor jong en oud. Wanneer er veel kinderen in het publiek aanwezig zijn, dan zal de presentatie zich aanpassen aan het jonge publiek, maar de volwassen bezoeker wordt zeker niet vergeten.
okt 5, 2018
Categorie: Sterrenwacht

5 oktober thema avond

Tijdens thema-avonden staat een bepaald object aan de hemel of een onderwerp uit de sterrenkunde of weerkunde in de spotlight.

Op vrijdagavond 5 oktober aanstaande heeft de presentatie als thema:  "Exoplaneten"

 

sep 7, 2018
Categorie: Sterrenwacht

Ruimte telescoop Kepler weer wakker en actief

De beroemde ruimtetelescoop werd in augustus in slaapstand gezet. Kort daarvoor hadden onderzoekers alle data die de ruimtetelescoop tijdens zijn laatste waarneemrun had verzameld, al gedownload. NASA nam vervolgens de tijd om de gezondheid van de oude ruimtetelescoop te monitoren en vervolgstappen te plannen.

aug 28, 2018
Categorie: Sterrenwacht

Basiscursus Sterrenkunde

Meer weten over sterren en planeten? Dan is onze Basiscursus Sterrenkunde precies wat u zoekt! De cursus is voor iedereen met belangstelling voor astronomie. Een speciale vooropleiding is niet nodig.

aug 23, 2018
Categorie: Sterrenwacht

ESA lanceert  Aeolus-satelliet die met lasers windmetingen verricht

Op woensdag 22 augustus 2018 heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vanuit Frans Guyana met succes Aeolus gelanceerd. Dat is een satelliet die door middel van lasers op allerlei hoogtes windmetingen gaat verrichten. Dat moet onder meer leiden tot betere weermodellen en weersverwachtingen.

jul 18, 2018
Categorie: Sterrenwacht

Mercurius ProMo film

Nieuwsgierig wat de sterrenwacht te bieden heeft? Bekijk onze promotiefilm. Druk hiervoorop lees meer.

mei 2, 2018
Categorie: Sterrenwacht

Sterren aan de zomerhemel

Drie sterren die men als eerste ziet aan de zomerhemel zijn Altaïr, Deneb en Wega. Dit zijn de helderste sterren van de sterrenbeelden Arend (Aquila), Zwaan (Cygnus) en  Lier (Lyra). De hoeken worden gevormd door deze sterren. De Zomerdriehoek is net zo opvallend als het sterrenbeeld Orion dat is in de wintermaanden.