De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

25 oktober 2022. Een zonsverduistering… die nergens totaal is!

Op dinsdag 25 oktober 2022 zal de maan, tussen 11:08 en 13:03 uur MEZT, aan de bovenkant voor de zon langs bewegen. Bij deze eclips is er echter NERGENS een totale verduistering te beleven. De centrale schaduw van de Maan valt boven de Noordpool, en mist dus nèt de Aarde.

Maar bij helder weer kunnen we ook vanuit Nederland van een gedeeltelijke zonsverduistering genieten. De maan dekt tijdens het maximum zo’n 33% van de zonsdiameter af. Dit is te weinig om het merkbaar donker te laten worden, maar meer dan genoeg om te worden opgemerkt met het blote oog met bescherming! *

*OPGELET: Kijk nooit rechtstreeks naar de zon. Bescherm je ogen met een eclipsbril of zonnefilter!

Veilig kijken

Je kunt alleen veilig naar de gedeeltelijke verduistering kijken met een eclipsbrilletje, een speciale zonnetelescoop óf met verduisteringsfolie voor je cameralens (of verrekijker). Zonder deze kwaliteitsfilters is de intensiteit van de zon schadelijk voor je ogen!

Koop nu alvast bij de sterrenwacht een eclipsbril! En bekijk de zonsverduistering veilig vanuit je eigen tuin.

Niet doen: met een dubbele zonnebril, beroet glaasje, belicht stukje film, lasbril, cd’tje, etc. naar de zon kijken! Dit maakt de Zon inderdaad zwakker, maar blokkeert niet de schadelijke onzichtbare ultraviolette en infrarode straling. Het feit dat je geen pijn voelt wil niet zeggen dat er geen schade ontstaat. Je merkt pas later (soms uren!) dat je een blinde vlek hebt in het centrum van je blikveld.

Maximum

Tijdens het maximum van de eclips, om 12:05 uur, zal 33% van de diameter van de Zon, ofwel 22% van haar oppervlakte, bedekt zijn. De Zon staat op dat moment 24° boven de zuid-zuidoostelijke horizon. Je kunt dit natuurverschijnsel waarnemen vanaf het moment dat de Maan het eerste hapje uit de zon neemt tot het moment dat de Zon weer helemaal rond is. Het laatste moment van contact is omstreeks 13.00 uur. Aangezien de Maan ten noorden langs de Zon trekt, wordt de verduistering groter naarmate je je noordelijker bevindt.

Volgende verduisteringen

Na 25 oktober 2022 moeten we wachten tot 29 maart 2025 voordat we in Europa weer een gedeeltelijke zonsverduistering krijgen. En dan zal de Maan de Zon slechts schampen.

Een iets vollere zonsverduistering vindt plaats op 12 augustus 2026.
Pas over 120 jaar – op 25 mei 2142 – krijgen we weer een bij ons zichtbare totale zonsverduistering.

Eclipsbril

Eclipsbrillen zijn bij de sterrenwacht te koop voor € 2,95 per stuk.

Een eclipsbril filtert het schadelijke ultraviolet en infrarood licht en een overmaat aan zichtbaar licht van het zonlicht weg. Het onbeschermd blootstellen van de ogen aan de straling uit het zonlicht beschadigt de ogen en kan op latere leeftijd zelfs oogaandoeningen veroorzaken.

Extra open

Wil je de zonsverduistering ook door een telescoop bekijken? Dat kan. De sterrenwacht is extra open op dinsdag 25 oktober van 10:00 tot 13:00 uur.
U kunt zonder te reserveren binnenstappen. Entree € 7,00 p.p.