De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De conjunctie van de maan en Mercurius half januari

Op 14 januari 2021 om 08:14 GMT passeert de 1 dag oude maan 2°19′ ten zuiden van de snelle, kleine planeet.

Onze natuurlijke satelliet zal een magnitude van -8,3 hebben en Mercurius zal met een magnitude van -0,9 stralen. Je vindt ze dansend tussen de sterren van het sterrenbeeld Steenbok.
Je hebt een heldere lucht en een horizon zonder obstakels nodig om dit spectaculaire astronomische duo waar te nemen. Het zal echter een flinke uitdaging zijn om ze te zien: de slanke wassende maan en de ongrijpbare planeet komen in zicht tijdens de schemering na zonsondergang en volgen daarna nog voordat het nacht wordt de zon tot onder de horizon. Je kunt proberen om de beide objecten aan de hemel met het blote oog te zien. Maak je geen zorgen als je het duo op 14 januari mist. Je kunt het de dagen daarna ook proberen, als de helderdere wassende maan langer boven de horizon blijft.
Laat de verlichte kant van de wassende maan je leiden, deze zal je helpen om Mercurius te vinden, omdat de snelle planeet aan die kant van de maan staat.

Gedurende deze dagen is Mercurius de op een na helderste “ster” aan de nachtelijke hemel. Alleen de schitterende ster Sirius straalt helderder dan de kleine planeet. De gloed die nog na zonsondergang blijft hangen kan echter de observatie van Mercurius verstoren, omdat hij dicht bij de horizon na zonsondergang staat. Als je deze kleine planeet niet met het blote oog kunt waarnemen, helpt een verrekijker je om het beter te zien.
Mercurius wordt deze week elke nacht beter zichtbaar, vooral tussen ongeveer 17:30 en 18:00 uur lokale tijd. De snelle planeet komt elke dag verder van de ondergaande zon te staan en bereikt zijn grootste oostelijke elongatie op 24 januari 2021. Tijdens de komende paar weken kun je genieten van de gunstige verschijning van Mercurius tijdens de avondschemering.

Bron: Vito Technology