De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De Lyriden (april)meteorenzwerm

Wat is een meteorietenregen?

Een meteorietenregen vindt plaats wanneer onze planeet, de aarde, in contact komt met puin dat is achtergelaten door kometen en asteroïden. Als je een vallende ster vanaf de aarde ziet, is het hoogstwaarschijnlijk een stuk puin dat in botsing komt met onze atmosfeer. Niets om je zorgen over te maken, want het puin verbrandt op een hoogte van ongeveer 70 tot 100 km. Deze botsing veroorzaakt wél mooie vallende sterren, ook wel een meteorietenregen genoemd!

Terwijl de aarde in een baan door de ruimte reist, passeert de aarde terugkerende puinstromen. Deze zogenaamde stromen worden veroorzaakt door kometen of asteroïden die veel materiaal in de ruimte hebben achtergelaten. Elk jaar reizen deze puin deeltjes in dezelfde richting terwijl ze de baan van de aarde kruisen. Dit zorgt ervoor dat de deeltjes de aarde in dezelfde richting en met dezelfde snelheid raken, waardoor jaarlijkse meteorietenregen ontstaat, zoals de Lyriden meteorietenregen.

Lyriden meteorietenregen

Een van deze jaarlijkse meteorietenregen is de Lyriden meteorietenregen, ook wel bekend als de April Lyriden. De naam zegt het al, de meteorietenregen ontstaat uit het sterrenbeeld de Lier, die vlakbij de ster Vega ligt. De Lyriden meteorietenregen is een van de oudst bekende meteorietenregen. Het werd 2700 jaar geleden voor het eerst geregistreerd. De oude Chinezen hebben de Lyriden meteorenzwerm zelfs al in het jaar 687 voor Christus waargenomen!

De Lyriden meteorietenregen wordt veroorzaakt door het puin en de deeltjes die zijn achtergelaten door komeet C / 1861 G1 (Thatcher). Elk jaar in april kruist de baan van onze aarde het pad van deze komeet. Wij hebben deze komeet nog nooit gezien, aangezien zijn baan rond de zon ongeveer 415 jaar duurt. De laatste keer dat de komeet Thatcher de aarde bezocht was in 1861. In het jaar 2276 komt deze komeet weer langs de aarde.

De Lyriden meteorietenregen bekijken

De meteorietenregen is te zien wanneer het sterrenbeeld Lier zich boven de horizon bevindt. Zorg ervoor dat je weet waar het sterrenbeeld Lier zich bevindt! De Lyriden meteorietenregen 2021 is actief van 16 april tot en met 25 april 2021. De meeste ‘vallende sterren’ zijn donderdag 22 april te zien. Kijk om de meeste ‘vallende sterren’ te zien niet rechtstreeks naar de bron van de meteorietenregen zelf, maar naar een donker stukje hemel dat zich op ongeveer 30-40 ° daarvan bevindt. Het is op ongeveer deze afstand dat de meeste meteoren te zien zullen zijn.

De meteorietenregen is het best te zien kort voor zonsopgang, aangezien het sterrenbeeld Lier dan het hoogst ligt. De maan bevindt zich echter in het sterrenbeeld Leeuw en zal slechts 4 dagen verwijderd zijn van de volledige fase op het hoogtepunt van deze meteorietenregen. Daarom kan het licht van de maan gedurende de nacht aanzienlijke lichtvervuiling veroorzaken. Door de matige omstandigheden zijn er in onze streken dan vermoedelijk maar circa 1–3 meteoren per uur van deze zwerm te zien.