De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Thema avond: ‘Vallende Sterren’

Thema Avond

Informatie

  • 7 augustus 2020
  • vrijdag, 20:15 tot 22:15

Contact event manager

1 2 3 4

Ticket details

  • Sorry, evenement is al geweest.
Reservering controleren
Thank you Kindly

Thema avond: ‘Vallende Sterren’

vrijdag, 20:15 tot 22:15
7 augustus 2020

000000

Thema avond: ‘Vallende Sterren’

vrijdag, 20:15 tot 22:15
7 augustus 2020

PRINT

Met name de Perseïden verschijnen talrijk aan de sterrenhemel. Ze horen dan ook, samen met de Geminiden in december, tot de mooiste zwermen.
Rond het maximum, dit jaar woensdag 12 augustus, is dit een echt spektakel. Kijken dus!

De Perseïden zijn ieder jaar in augustus actief. De sterrenregen ontstaat doordat de aarde door de baan van de komeet Swift-Tuttle beweegt. Deze komeet heeft in zijn baan stofdeeltjes achtergelaten die in botsing komen met moleculen in de atmosfeer van de aarde. Daarbij komt energie vrij die wij zien in de vorm van lichtstreepjes. De termen ‘sterrenregen’ of ‘vallende sterren’ zijn dan ook wat misleidend: de Perseïden hebben niks met sterren te maken.

De meteoren, die een snelheid van zo’n 59 kilometer per seconde hebben, (dat is circa 213.840 kilometer per uur!) zijn prima met het blote oog te zien. Zolang het maar niet bewolkt is. Is het wel bewolkt? Ga dan de nachten erna naar buiten. Hoewel de piek van de Perseïden kort is, zijn tot 12 dagen voor en na het maximum zijn nog meteoren van deze zwerm te herkennen.

Weet je niet precies waar je moet kijken? Het beste advies is om gewoon naar boven te kijken. Dit wordt het zenit genoemd. Na enkele minuten turen zie je plotseling de eerste meteoor. Als het goed is weet je vervolgens waar deze meteoor vandaan kwam. Houd dit punt in de gaten, want dat is het radiant. Het radiant van de Perseïden bevindt zich in het sterrenbeeld Perseus. Wie de lichtstreepjes graag met eigen ogen wil zien, doet er goed aan een plek met weinig lichtvervuiling op te zoeken.

Tijdens de thema avond van vrijdag 7 augustus zal Erik Blokland het fenomeen ‘vallende sterren’ toelichten. Ook zal er uitleg gegeven worden over hoe je een meteoriet kan herkennen en wat het verschil is tussen een meteoroïde, meteoor en een meteoriet.

Reserveren verplicht!  Entree € 6,00 p.p. De presentatie begint om 20.15 uur. De sterrenwacht is geopend vanaf 20.00 uur.