De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Geminiden

Op woensdag 14 december 2022 is de sterrenwacht vanaf 20:00 tot 23:00 uur extra open voor de meteorenzwerm de Geminiden. U kunt gewoon binnenstappen zonder reservering!

De meteoren uit de Geminiden zijn erg klein en dringen relatief traag de atmosfeer van de aarde binnen vanuit het sterrenbeeld Tweelingen. Daarom zijn deze vallende sterren vaak fel, maar slechts korte tijd zichtbaar en hebben ze korte staarten. Het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini) is de hele avond en nacht te zien, het komt op als de Zon ondergaat, en gaat onder als de Zon opkomt. Je kunt dus als je echt fanatiek bent deze periode zo’n 12 uur achter elkaar waarnemen van zonsondergang tot zonsopkomst.

De Geminiden is de grootste meteorenzwerm die we kennen en deze zijn altijd rond 14 december te zien. Het aantal meteoren dat te zien is verschilt per jaar en varieert van enkele tientallen tot meer dan 100 per uur. Door de matige omstandigheden dit jaar zijn er in onze streken dan vermoedelijk ‘maar’ circa 25–35 meteoren per uur van deze zwerm te zien, altijd nog de moeite waard om te gaan waarnemen!

Het punt waaruit de meteoren lijken te komen ligt in het sterrenbeeld Gemini (Tweelingen). Dit noemen we ‘radiant’.  Je hoeft niet perse naar het sterrenbeeld Gemini te kijken. Elke donkere plek aan de hemel is goed. Zorg wel voor vrij zicht. Hoe meer sterrenhemel je ziet, des te meer meteoren je ziet!

Om een heldere nacht te treffen heb je in Nederland wel een beetje geluk nodig. Is het helder denk nog even hieraan:
* Een donkere plek met vrij zicht op de sterrenhemel is belangrijk. De richting waarin je kijkt doet er niet toe, ze verschijnen overal aan de hemel.
* Bij helder weer is het koud. Trek daarom warme kleding aan.
* Laat je ogen 15 minuten aan het donker wennen. Door turen vermoeien je ogen, neem daarom af en toe een ‘kijk’ pauze.