De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Komeet Atlas valt uit elkaar

Nog maar een maand geleden leek het erop dat de ijzige zwerver eind mei een oogverblindende luchtshow zou kunnen geven rond de tijd dat hij het dichtst bij de zon of het perihelium zou aankomen.

Maar het optimisme rond de komeet is nu zo goed als uitgeblust, want de komeet bestaat niet meer uit één stuk. De kern viel op 12 april uiteen in drie, mogelijk vier hoofdfragmenten.

Atlas werd eind december 2019 ontdekt door het Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) in Hawaï, wat de naam van het object verklaart.

De komeet  zette eind december snel koers richting de zon. De helderheid nam zelfs zo snel toe, dat het zomaar zo had kunnen zijn, dat de komeet eind april met het blote oog te bewonderen zou zijn. Maar helaas. De komeet is gebroken!

De komeet kreeg de wetenschappelijke naam ‘C/2019 Y4 (ATLAS)’ en zou vijf keer groter zijn dan Jupiter en half zo groot als de zon. Gigantisch dus. Het gaat dus niet over de grootte van het object zelf, maar de wolk van gas om de kern van de komeet, die kan extreem groot worden.