De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Komeet C/2022 E3 (ZTF) is op weg naar de aarde

Komeet C/2022 E3 (ZTF)

Op 2 maart 2022 werd er een nieuwe komeet in het sterrenbeeld Aquila ontdekt, op een afstand van 4 AU* van de zon. Destijds leek het eerst een vage stip. Astronomen namen foto’s van het nieuwe object en bevestigden dat het een coma** heeft en daarom een komeet is en geen asteroïde.

De naam van de komeet is een code met gegevens over waar en wanneer deze voor het eerst werd gezien.

  • De letter C betekent dat de komeet niet periodiek is (hij passeert slechts één keer door het zonnestelsel of neemt meer dan 200 jaar in beslag om om de zon te draaien)
  • 2022 3E betekent dat de komeet begin maart 2022 is gesignaleerd (wat overeenkomt met de letter E volgens het komeetnaamgevingssysteem goedgekeurd door IAU) en het derde object was dat in dezelfde periode werd ontdekt.
  • ZTF betekent dat de ontdekking met behulp van telescopen van de Zwicky Transient Facility is gedaan.

Beste tijd om C/2022 E3 (ZTF) te observeren

De komeet gaat nu richting het binnenste zonnestelsel en wordt geleidelijk helderder. Op 12 januari 2023 bereikt de komeet perihelium, oftewel komt het dichtst bij de zon, op een afstand van 1,11 AU. Op 1 februari 2023 passeert de komeet de aarde op een afstand van 0,28 AU, in het sterrenbeeld Camelopardalis. Dit is de beste tijd om de komeet te zien, omdat hij dan tegen maximale helderheid is. Men schat dat de komeet dan waarneembaar zal zijn met een verrekijker en misschien, volgens sommige voorspellingen, met het blote oog. De helderheid van de komeet is moeilijk te voorspellen. Er waren gevallen waarin kometen naar verwachting uitzonderlijk helder zouden zijn, maar bij perihelium plotseling dimden of uiteenvielen.

Hoe kun je de komeet zien

De waarnemingsregels voor kometen zijn over het algemeen hetzelfde als voor objecten in de diepe hemel: probeer de donkerste luchten te vinden en neem een telescoop of een verrekijker mee voor een beter beeld.

*AU: de gemiddelde afstand tussen de Aarde en de Zon, ± 149,6 miljoen km
**Coma:  de nevelige wolk van gas om de kern van een komeet