De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Maans verduistering

Hierbij beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele Maan veel donkerder is dan normaal. Het einde van de eclips is onzichtbaar vanuit Nederland en België, maar het grootste deel is bij ons te volgen. De eclips begint om 3:36 uur en staat bij het maximum, om 6:13 uur, op een hoogte van circa 21° (in Utrecht). De eclips eindigt om 8:50 uur. Tijdens de totaliteit, die duurt van 5:41 tot 6:44 uur, bevindt de Maan zich volledig in de kernschaduw van de Aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de Maan. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht. Hierdoor krijgt de maan tijdens de totale maansverduistering een spookachtige rode kleur, en wordt dit fenomeen in de volksmond ook wel een ‘bloedmaan’ genoemd

In tegenstelling tot bij een zonsverduistering, is de totaliteit bij een maansverduistering in een zeer groot gebied zichtbaar. Op elke plek van de aarde waar de maan boven de horizon staat, kan men genieten van dit verschijnsel.

Hoe ontstaat een maansverduistering?

Een maansverduistering vindt plaats wanneer de Zon, de Aarde en de Maan zich op één lijn bevinden met de Aarde in het midden. Normaal weerkaatst de maan het zonlicht terug naar de Aarde maar tijdens een maansverduistering kan de maan geen zonlicht opvangen omdat de Aarde ‘in de weg’ staat. Het zonlicht dat zich op dat moment door de aardatmosfeer doordringt, kleurt rood waardoor op de maan een rode gloed te zien is

Maansverduisteringen doen zich enkel voor tijdens volle Maan maar niet tijdens elke volle Maan. De baan van de maan helt ongeveer 5,1° ten opzichte van het vlak waarin de Aarde om de zon draait, ook wel de ecliptica genoemd, en hierdoor kan een maansverduistering enkel maar plaatsvinden als de Maan zich in één van de twee punten bevindt waar het baanvlak de ecliptica snijdt.

Hoe waarnemen?

In tegenstelling tot een zonsverduistering is een maansverduistering heel veilig om waar te nemen met het blote oog. Om een maansverduistering waar te nemen, heb je ook geen speciale apparatuur nodig.