De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Mercuriusovergang 11 november

Voor het eerst sinds  2016, is er vanuit Nederland weer een Mercuriusovergang zichtbaar. Mercurius staat van alle planeten het dichtst bij de Zon en beweegt zich op 11 november tussen de Aarde en de Zon door. Hierdoor zien we het kleine stipje, van de kleinste planeet van ons zonnestelsel, als een zwart bolletje over de zonneschijf heen bewegen. Tijdens deze overgang zal Mercurius er meer dan 5 uur over doen om langs de zonneschijf te trekken. Het verschijnsel zal omstreeks 13:35 beginnen, de Zon staat op dat moment op minder dan 20 graden hoogte.

Helaas voor ons kunnen we dit niet vanuit de sterrenwacht zien in verband met de vele bomen in het gebied waar de sterrenwacht staat. Het einde van de overgang is sowieso niet zichtbaar, aangezien de Zon op 11 november om 16:55 ondergaat. De overgang gaat dan voor ons onder de horizon, nog door tot 19:05 uur.

Voor het waarnemen van deze Mercurius overgang moet u een open plek zoeken met uitzicht op de horizon in de richting van de zon.

Let op! MAAR KIJK WEL VEILIG NAAR DE ZON!!!! Kijk nooit, zonder speciale filters, met een telescoop of verrekijker naar de Zon! Vrijwel directe en permanente blindheid kan het gevolg zijn! Speciale brilletjes zijn bij ons te koop.

Mercuriusovergangen zijn redelijk zeldzaam, ze komen gemiddeld 14 keer per eeuw voor, maar lang niet alle overgangen zijn zichtbaar vanaf elke plek op Aarde. Na deze overgang zullen we geduld moeten hebben tot 13 november 2032, waarbij de overgang gedeeltelijk zichtbaar zal zijn, of voor een totaal zichtbare overgang moeten we zelfs wachten tot 7 november 2039!