De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Nacht van de nacht

Nacht van de nacht 27 oktober 2018.
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Echte duisternis is er bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van (nacht)dieren en mensen verstoord. Veel aanlichting van gebouwen, reclameverlichting langs wegen en wegverlichting brandt de hele nacht door terwijl er nauwelijks iemand langs komt. Dat kan minder en slimmer! Met nieuwe technieken kun je wegverlichting dimmen of juist aanzetten als er een fietser of auto langs komt. Met nieuwe technologie kunnen gemeenten en bedrijven ook veel energie en geld besparen en kan lichthinder worden voorkomen. Met de organisatie van de Nacht van de Nacht willen de Natuur- en Milieufederaties aandacht vragen voor onnodige lichthinder en energiebesparing op verlichting.

Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Voordat je de Sterrenwacht een bezoek brengt kun je mee doen aan de Schemerexcursie. Hiervoor moet je je aanmelden bij het bezoekerscentrum.

Sterrenwacht Mercurius geeft tijdens de Nacht van de Nacht  extra voorlichting over de effecten van lichtvervuiling op onze omgeving door middel van een doorlopende film en een kleine expositie. De sterrenwacht is op zaterdag 27 oktober geopend tot middernacht.

Veel grote bedrijven doven verlichting en steunen de Nacht van de Nacht.

Tijdens de Nacht van de Nacht doven ook honderden bedrijven en gemeenten de reclameverlichting en verlichting van de gebouwen.