De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Nederland onder de sneeuw

Deze opname is gemaakt door Copernicus Sentinel-3 op 11 februari 2021. De opname laat een vrijwel besneeuwd Nederland zien. Dit dankzij de dagen met temperaturen onder het vriespunt na de eerste grote sneeuwstorm in een decennium.

Storm Darcy trof Nederland in de avond van zaterdag 6 februari terwijl het zich een weg baant door een groot deel van Noord-Europa. Sterke wind en bittere kou, die een ‘code rood’ weer – waarschuwing veroorzaakten, brachten het land bijna tot stilstand. Het meeste openbaar vervoer werd de volgende dag  geannuleerd. Tegen die tijd lag het grootste deel van het land onder ongeveer 10 cm sneeuw. De sneeuwval zorgde ook voor overlast in delen van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Hoewel de sneeuw een dag of wat later is gestopt, zijn de temperaturen onder het vriespunt gebleven.

Copernicus Sentinel-3 is een missie met twee satellieten die de gegevens leveren die nodig zijn voor het Europese Copernicus-milieu-monitoringsprogramma. Elke satelliet heeft dezelfde reeks van vier sensoren. Deze afbeelding werd vastgelegd door het instrument voor oceaan- en landbedekking van de missie.

Foto: ESA