De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Planeten Maandoverzicht

Kies een maand om te zien welke planeet waar en wanneer zichtbaar is.
Houdt u er rekening mee dat de planeten Uranus, Neptunus en de dwergplaneet Pluto, ook door een telescoop niet meer lijken dan een zwak sterretje.

Mercurius

Mercurius is van ongeveer 28 januari tot 18 februari kort na zonsondergang laag in het zuidwesten te zien. Verwar hem niet met de veel opvallendere planeet Venus, die verder van de zon staat.

Venus

Venus is een heldere verschijning aan de zuidwestelijke avondhemel. Ze gaat meer dan drie uur na de zon onder.

Aarde 

Aarde de mooiste planeet van ons zonnestelsel, waarop wij wonen. Vanaf deze planeet kunt u de meeste van de hiergenoemde planeten waarnemen, al dan niet met behulp van een verrekijker en in sommige gevallen met een telescoop. Als de betreffende planeten waarneembaar zijn en u beschikt zelf niet over een telescoop, dan kunt u altijd, als de sterrenwacht geopend is, door de kijker van de sterrenwacht deze objecten waarnemen.

Mars 

Mars is nog steeds ’s morgens in het zuidoosten te vinden. Zijn hoekafstand tot de zon neemt toe en bovendien nadert de planeet de aarde. Hierdoor wordt hij geleidelijk helderder.

Jupiter

Jupiter is deze maand vrijwel niet te zien. Alleen eind januari kan ’s morgens weer een glimp van hem worden opgevangen, laag in het zuidoosten.

Saturnus

Saturnus is deze maand niet waarneembaar.

Uranus 

Uranus is met een verrekijker goed zichtbaar in het sterrenbeeld Ram. De planeet staat aan het begin van de avond hoog in het zuiden en gaat ruim na middernacht onder.

Neptunus

Neptunus is aan het begin van de avond met een flinke verrekijker of kleine telescoop te zien in het zuidwesten in het sterrenbeeld Waterman.

Pluto, de bekendste dwergplaneet is deze maand niet aan de nachtelijke hemel waarneembaar.

De planeten Uranus, Neptunus en de dwergplaneet Pluto lijken, ook in een telescoop, sterren.

Mercurius is tot het eind van de maand waarneembaar ‘s morgens in het zuidoosten. Verwar Mercurius niet met de helderde planeet Venus.

Venus ‘s morgens tussen het oosten het zuidoosten te zien. De planeet nadert langzaam de zon.

Aarde  de mooiste planeet van ons zonnestelsel, waarop wij wonen. Vanaf deze planeet kunt u de meeste van de hiergenoemde planeten waarnemen, al dan niet met behulp van een verrekijker en in sommige gevallen met een telescoop. Als de betreffende planeten waarneembaar zijn en u beschikt zelf niet over een telescoop, dan kunt u altijd, als de sterrenwacht geopend is, door de kijker van de sterrenwacht deze objecten waarnemen.

Mars is ‘s avonds en tot lang na middernacht als een heldere, niet twinkelende ‘ster’ zicht baar in het sterrenbeeld Vissen.

Jupiter en Saturnus zijn ‘s avonds in het zuidwesten te zien. Hun zichtbaarheid neemt af. Jupiter is de helderste van de twee.

Saturnus en Jupiter zijn ‘s avonds in het zuidwesten te zien. Hun zichtbaarheid neemt af. Jupiter is de helderste van de twee.

Uranus is vrijwel de hele nacht met een verrekijker of telescoop waarneembaar in het sterrenbeeld Ram.

Neptunus is het eerste deel van de nacht boven de horizon. Alleen met een flinke telescoop is hij zichtbaar. De planeet staat in het sterrenbeeld Waterman.


Pluto, ???

Contact

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Volg ons

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Contact