De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Ruimtevaarders

Wat is een ruimtevaarder?

Een ruimtevaarder of astronaut is een persoon die in de ruimte is of in de ruimte is geweest. In de praktijk is dat iemand die in een ruimtevaartuig of een vliegtuig door de ruimte reist of gereisd heeft.

De eerste ruimtevaarders werden op aarde geportretteerd als helden. Zij moesten lange reizen maken langs de hoofdsteden van bevriende landen, en werden veelal met gejuich onthaald. Dat had ook alles te maken met de toentertijd heersende Koude Oorlog waarbij de in de ruimtevaart behaalde successen dankbaar werden gebruikt voor propagandadoeleinden.

De heldenstatus van de ruimtevaarders werd minder na het Project Apollo, er waren er al zo veel geweest dat het publiek het ook een beetje moe werd. Zeker met de komst van de Spaceshuttle lijkt ruimtevaart vanzelfsprekend geworden. Kijkend naar de opleiding die de ruimtevaarders moeten volgen zijn het echter nog wel mensen met buitengewone kwaliteiten. Veelal zijn het piloten, later ook gepromoveerde wetenschappers die een fysiek zware training achter de rug hebben, goed van brein en leden.

Eerste man in de ruimte

Joeri Gagarin

Joeri Aleksejevitsj Gagarin (Kloesjino, 9 maart 1934 – Novosyolovo, 27 maart 1968) was een Russisch piloot en kosmonaut. Op 12 april 1961 werd hij de eerste mens in de ruimte aan boord van Vostok 1.

Eerste vrouw in de ruimte

Valentina Tereswjkova

Valentina Vladimirovna Teresjkova  (Maslennikovo, Oblast Jaroslavl, 6 maart 1937) vloog als Russische ruimtevaarder aan boord van de Vostok 6 en werd daarmee de eerste vrouw in de ruimte.

Eerste mens op de Maan

Neil Armstrong

Neil Alden Armstrong (Wapakoneta (Ohio), 5 augustus 1930 – Cincinnati (Ohio), 25 augustus 2012) was een Amerikaanse astronaut die in 1969 als eerste mens voet op de Maan zette. Hij was tevens gevechtspiloot, testpiloot, luchtvaartkundig ingenieur en hoogleraar.

Contact

STERRENWACHT MERCURIUS

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Volg ons

STERRENWACHT MERCURIUS

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Contact