De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Thema avond

De bekendste theorie over het ontstaan van het heelal is die van de big bang. Een andere naam hiervoor is ‘oerknal’. Erik Blokland vertelt wat de wetenschap ontdekt heeft over de oerknal. Was er een oerknal? Hoe oud is het heelal? Welke grote mysteries bestaan er nog rond de oerknal? Hoe weten we zo zeker dat er een oerknal was en… Zijn wij alleen?

Volgens deze theorie zat lang geleden het hele heelal dicht opeen gepakt. Er was één zeer kleine, vreselijk hete bol van materie. De dichtheid moet ontzettend groot zijn geweest.

Ongeveer 18 miljard jaar geleden ontplofte deze bol met een enorme klap. Waar die explosie door kwam, zullen we wel nooit te weten komen. Met een enorme snelheid werd de materie in alle richtingen weggeslingerd. In enkele minuten tijd ontstonden de bouwstenen van het heelal, zoals waterstof en helium. Pas veel later ontstonden hieruit sterrenstelsels en afzonderlijke sterren. Meer weten over deze theorie? Meldt u dan aan deze thema avond. Het aantal plaatsen is beperkt. De avond is geschikt vanaf 15 jaar. Aansluitend kunt u bij helder weer naar de Koepel om een blik in het heelal te werpen.