De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Thema avonden

Zwarte Gaten

In oktober zijn zwarte gaten het thema op de eerste vrijdag van de maand. Zwarte gaten zijn zware en vooral mysterieuze objecten. Wat weten we van deze ‘stofzuigers’? Het slokt alles op en zelf licht kan niet ontsnappen, is wat wij vaak horen. Het is dan ook niet zo vreemd dat het moeilijk was om aan te nemen dat ze bestaan. Volgens Einstein moesten deze ‘punten’ in het heelal toch echt bestaan. Waar baseerde hij dit op en wat vertelt de natuurkunde ons?
Leer tijdens deze lezing wat zwarte gaten zijn, hoe ze ontstaan en of je vannacht nog rustig kan slapen. Reserveer voor de thema avond van vrijdag 6 oktober.

Donkere materie voorspellen zoals het weerbericht?

400 miljard sterren in de Melkweg.  Ze doen allemaal hun ding: draaien, elkaar aantrekken, exploderen en nieuwe vormen.
Hoe weten we dat? En hoe weten we van een zwart gat als we het ding niet kunnen zien? Waar komt die onzichtbare donkere materie opeens vandaan, en wat doet dat daar eigenlijk?
Bedenken we dat allemaal met behulp van modellen waarmee je bijvoorbeeld ook het weer kunt voorspellen?
Een uitermate interessant onderwerp voor de thema avond van vrijdag 3 november.

Poollicht

Vrijwel iedereen kent de term poollicht. Je denkt dan waarschijnlijk gelijk aan de poolgebieden. Toch komt poollicht op veel meer plaatsen op aarde voor. Ook in Nederland kan het poollicht soms worden waargenomen. Poollicht, ook wel noorderlicht genoemd, wordt opgewekt door de zon. De zon is een actieve ster. Met regelmaat komen er enorme uitbarstingen voor. Bij deze explosieve gebeurtenissen worden grote hoeveelheden geladen deeltjes met gigantische snelheden de ruimte in geslingerd. Als de uitbarsting min of meer op de aarde is gericht, kunnen de deeltjes de aardse magnetosfeer bereiken en binnendringen en ontstaat het poollicht. Alle details over dit bijzondere lichtverschijnsel en wanneer kan er poollicht in Nederland worden verwacht? Tijdens de thema avond van vrijdag 1 december praten we je helemaal bij!