De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Thema avonden voorjaar 2023

Deep Space Communicatie

Op vrijdagavond 7 april is ‘Deep Space Communicatie’ het thema van de avond.
Een lezing over radiocommunicatie, maar dan net een beetje anders.
Zo komt bijvoorbeeld aan bod hoe New Horizons zijn foto’s van Pluto naar Aarde heeft kunnen sturen. Maar ook hoe we nog steeds wat van de Voyagers horen. Wat is dit allemaal en hoe kan dat nu? Om dat te begrijpen worden de basisbegrippen van radio-communicatie kort toegelicht, samen met een stukje digitale communicatie. En natuurlijk enkele prachtige foto’s van ons sterrenstelsel. Er komt wat techniek aan bod, we gaan ook nog een beetje rekenen. En er wordt een uitstapje naar Wi-Fi gemaakt, wat iedereen natuurlijk kent. Waarom? Tja, dat is nog even afwachten.

Interesse? Reserveer voor de thema avond van vrijdag 7 april.

Onze Oerknal kent vreemde kostgangers

In mei een pittige maar zeer interessante thema avond over de Oerknal. Voor deze thema avond is enige basiskennis van de natuurkunde een pré. Over zwarte gaten, exploderende sterren, krimpende gaswolken, opgewonden atomen en super hete kernfusie. Op weg met een foton door de gekromde ruimtetijd. Langs rondtollende dubbelsterren, bolvormige hopen,flitsende quasars en nog zo wat. Wat knalde er eigenlijk oer destijds en waar komt dat heelal dan opeens vandaan? Heeft Einstein altijd gelijk of wringt er toch nog ergens iets?

Wie durft dit aan? Reserveer voor deze thema avond van vrijdag 5 mei.

Wolken hun vormen en voorspellende betekenis

Tijdens de thema avond van 2 juni gaan we ons een beetje in de weerkunde verdiepen.
Niet alle wolken zijn vervelende regenwolken. Wolken kunnen juist een lust voor het oog zijn! Je kunt ze overal en altijd spotten. Verre reizen en geen dure spullen zijn niet nodig. Met je telefoon kun je al prachtige foto’s maken. En die kun je meteen doorsturen om anderen enthousiast te maken!

Er zijn allerlei soorten wolken. Vorm, kleur en hoogte zeggen iets over het komende weer. Wolken hebben dus (enige) voorspellende waarde. Je kunt enkele uren tot een halve dag vooruitkijken. En dat is lang genoeg om te beslissen of je de paraplu mee moet nemen, of je nog gaat zeilen of wandelen, de was buiten hangen, enz. Hebben Eskimo’s tientallen woorden voor sneeuw, onze taal heeft heel wat woorden voor wolk! De presentatie zal ook aandacht schenken aan ander moois van de dagelijkse hemel. Denk aan de zonsondergang, de hemelkleuren, de regenboog en de bliksem.

Een leuk onderwerp voor een zomeravond. Reserveer voor de thema avond van vrijdag 2 juni.