De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Volle manen in 2023

13 Volle Manen in 2023

In 2023 zullen er 13 Volle Manen zijn. In augustus zal er één ‘extra’ Volle Maan plaatsvinden. Maar … 13 Volle Manen per jaar is niet zo’n zeldzame gebeurtenis. De volgende keer na 2023 zullen 13 Volle Manen per jaar plaatsvinden in 2026.

Gemiddeld komt een Volle Maan elke 29,53 dagen voor, en het duurt 354 dagen om 12 cycli te voltooien. Uiteraard is dit korter dan één kalenderjaar, wat 365 (of 366) dagen is. Dus ruwweg elke 2,5 jaar is er een 13e Volle Maan.

De Volle Maan van Januari: De Wolf Maan (6 januari)

In de koude nachten van januari was regelmatig het gehuil van wolven te horen rond dorpen in zowel Europa als Amerika. Daarom kwam de volle maan in januari in de volksmond bekend te staan als de Wolf Maan.

De Volle Maan van Februari: De Sneeuw Maan (5 februari)

Aangezien februari de maand is van de zwaarste sneeuwval in voornamelijk Noord-Amerika, werd de Volle Maan van februari de Sneeuw Maan gedoopt.

De Volle Maan van Maart: De Worm Maan (7 maart)

De Volle Maan in maart wordt de Worm Maan genoemd omdat deze maand de regenwormen uit de aarde tevoorschijn komen, die na het koude winterseizoen eindelijk opwarmt.

De Volle Maan van April: De Roze Maan (6 april)

De April Volle Maan werd benoemd tot de Roze Maan en is gebaseerd op het verschijnen van de Vlambloem (Flox): een roze bloem die in de lente meestal als eerste verschijnt. Helaas geen roze maan, dus.

De Volle Maan van Mei:  De Bloemen Maan (5 mei)

Mei is het seizoen waarin veel bloemen bloeien, daarom noemden de indianen, die de schoonheid van de bloeiende natuur bewonderden, de Volle Maan op deze manier.

De Volle Maan van Juni: De Aardbeien Maan (4 juni)

Juni was dé tijd om rijpe aardbeien te plukken, het aardbeienoogstseizoen! Vandaar deze naam.

De Volle Maan van Juli: De Bokken Maan (3 juli)

De Volle Maan in juli is bekend als de Bokken Maan van de jonge mannelijke herten (ook bekend als bokken) omdat hun nieuwe geweien groeien tijdens deze maand.

De Volle Maan van Augustus: De Steur Maan (1 augustus)

Tijdens de volle maan van augustus zou de Steur, een zoetwatervis, het gemakkelijkst worden gevangen. Daarom heet deze volle maan de Steurmaan. In 2023 zal Steur Maan een Super Volle Maan zijn, wat betekent dat het er iets groter en helderder uitziet dan een gebruikelijke maan.

De Tweede Volle Maan van Augustus: De Blauwe Maan (31 augustus)

De tweede Volle Maan in een kalendermaand wordt de Blauwe Maan genoemd. Deze Volle Maan komt in de buurt van perigeum en ziet er groter en helderder uit voor de waarnemers. Bovendien zal deze ‘Superblauwe Maan’ in 2023 dichter bij de Aarde komen dan elke andere Volle Maan, dus het zal de grootste Volle Maan van het jaar zijn! Dit is gelijk ook de laatste Supermaan van 2023. In tegenstelling tot de andere Volle Maan namen, heeft een Blauwe Maan geen folkloristische achtergrond.

De Volle Maan van September: De Oogst Maan (29 september)

De Oogst Maan is de Volle Maan het dichtst bij de herfst equinox, die dit jaar op 23 september op het noordelijk halfrond zal plaatsvinden. Dit is meestal de volle maan van september, maar om de drie jaar is het de volle maan in oktober.
Rondom de equinox komt de Maan kort na zonsondergang op. In het verleden gaf dit boeren extra tijd om ‘s avonds te oogsten, onder het maanlicht. Daarom werd de Volle Maan rond de herfst equinox de Oogst Maan genoemd.

De Volle Maan van Oktober: De Jager Maan (28 oktober)

De Maan van de Jager is de Volle Maan die onmiddellijk na de Oogst Maan komt. Dit betekent dat deze kan plaatsvinden in oktober of november.
Al het oogstwerk werd meestal gedaan onder de Oogst Maan, en tegen de tijd van de volgende Volle Maan, waren de velden schoon. Zo konden de jagers de dieren gemakkelijk zien zwerven op zoek naar voedsel voor de winter. Daarom wordt de Volle Maan na de Oogst Maan de Jager Maan genoemd.

De Volle Maan van November: De Bever Maan (27 november)

In november vingen jagers meestal bevers om hun dikke vacht te verzamelen voor het koude seizoen. Dit is ook een tijd waarin bevers zich in hun schuilplaatsen beginnen te verstoppen, omdat ze genoeg voedsel voor de winter hebben verzameld.

De Volle Maan van December: De Koude Maan (27 december)

De naam ‘Koude Maan’ verwijst naar de barre weersomstandigheden van de maand wanneer de temperatuur aanzienlijk daalt.