De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Zonnekijkdag op 3 juli

Tuur naar de zon tijdens de Landelijke Zonnekijkdag. Op zondag 3 juli 2022 kun je tijdens dit landelijke evenement veilig door een telescoop de zon bewonderen. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde. Met een speciaal filter voor de telescoop laten wij je veilig de zon zien.

De zon is de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde en die is fascinerend om te bekijken. Dat kun je veilig doen met speciale filters en telescopen. Zonder deze filters is de intensiteit van de zon schadelijk voor je ogen. De sterrenwacht heeft gelukkig de juiste apparatuur om jou veilig naar de zon te laten kijken. Zo zijn er in wit gefilterd licht, donkere vlekken zichtbaar: die zonnevlekken die een maat zijn voor de activiteit van de zon. En wanneer alle kleuren uit het zonlicht worden weggefilterd met uitzondering van één roodtint, dan wordt juist een kolkend en wervelend zonsbeeld zichtbaar met lussen van gas die groter kunnen zijn dan de aarde.

Juist deze periode vertoont de zon weer sterk toenemende activiteit; vrijwel dagelijks zijn er zonnevlekken te zien.

Afgelopen jaren zaten we in een zonneminimum, een periode waarin de zon minder actief is dan in andere jaren. Met een ritme van 11 jaar varieert deze activiteit en verandert de zon zichtbaar. Nu begint de nieuwe cyclus weer aan te trekken en zijn er regelmatig mooie zonnevlekken te zien. In de komende jaren zal dat nog vaker het geval zijn. Daarom is het spannend om op de eerste zondag van juli tijdens de jaarlijks zonnekijkdag die veranderingen in de zonneactiviteit komen bekijken.

Van alle sterren in het heelal is de zon de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde. En ze blijkt fascinerend om te bekijken. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: ontdek met eigen ogen hoe de zon straalt. Natuurlijk op een veilige manier bij de sterrenwacht.

Op 3 juli is de sterrenwacht geopend van 13.00 tot 18.00 uur. De reguliere toegangsprijs van € 5,00 voor kinderen van 4-15 jaar en € 7,00 voor volwassenen is van toepassing.

Reserveren wordt aanbevolen.