De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Genieten van de zon tijdens de Landelijke Zonnekijkdag

Kom kijken op zondag 7 juli 2024.

Zet deze dag alvast in uw agenda!

Van alle sterren in het heelal is de zon de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde. Met onze speciale telescoop kunnen we je de zon laten zien zoals je die niet eerder zag. Tijdens de ‘Landelijke Zonnekijkdag’ kun je op een leuke en veilige manier naar de zon kijken. Onze eigen ster is zo dichtbij dat wij de dagelijkse veranderingen in de bovenste lagen van de zon zelf kunnen waarnemen. En als de zon schuilgaat achter de wolken, dan kun je in onze expositie alles lezen en ontdekken over de zon.

Op zondag 7 juli 2024 vanaf 13.00 tot 18.00 uur bent u van harte welkom om door een telescoop naar de Zon te komen kijken.

Om dit veilig te kunnen doen, gebruiken wij voor zonwaarnemingen een speciaal zonnefilter. Tijdens de ‘Landelijke Zonnekijkdag’ staan er diverse telescopen opgesteld. Uiteraard de Carl Zeiss in de koepel maar ook op ons terras zullen vrijwilligers met hun telescoop klaar staan om u een veilige blik op de zon te laten werpen.

Onze Carl Zeiss telescoop heeft  een speciaal H-alpha filter waarmee nog meer detail op de zon te zien is dan door een telescoop met een gewoon zonnefilter. Er kunnen soms zelfs uitbarstingen (zonnevlammen) op de zon gezien worden.

Ook bij bewolkt weer bent u welkom. Dan zullen wij een doorlopende film over de zon vertonen. U kunt daarnaast uitleg krijgen over de verschillende soorten telescopen die aanwezig zijn of vragen over sterrenkunde stellen. Wij vertellen u er graag over. Ook verkopen wij interessante sterrenkundige boeken en eclipsbrillen, waarmee veilig naar de zon gekeken kan worden. U kunt tegelijkertijd een bezoek brengen aan onze expositie.

Om zonder telescoop veilig naar de zon te kijken kun je ook gebruikmaken van speciale eclipsbrilletjes. Deze worden zo genoemd omdat je er goed een zonsverduistering mee kunt volgen. In principe kun je er ook (grote) zonnevlekken mee zien. Zo’n eclipsbrilletje is vaak een kartonnen brilletje, waar het speciale zonnefilterfolie (gealuminiseerd mylar) in is aangebracht. Het is belangrijk alleen brilletjes te gebruiken die speciaal voor de Zon zijn ontwikkeld. Andere soorten brilletjes kunnen onzichtbare, schadelijke straling doorlaten (UV en infrarood). Ook kun je deze brilletjes alleen met het (verder) blote oog gebruiken, niet met een kijker! Een eclipsbril is ontwikkeld voor het licht van één zon — een kijker concentreert het zonlicht tot dat van meerdere zonnen, waarop een eclipsbril niet is berekend.  Ze kosten meestal een paar euro, en als je ze goed bewaart kun je er lang plezier van hebben. Controleer dat het folie van de bril niet beschadigd is voordat je gaat waarnemen!

Iedereen is welkom tijdens de Landelijke Zonnekijkdag. De reguliere toegangsprijs van € 6,00 voor kinderen tot 15 jaar en € 10,00 voor volwassenen is op deze dag van toepassing.

Contact

STERRENWACHT MERCURIUS

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Volg ons

STERRENWACHT MERCURIUS

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Contact