De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Kometen

Wat is een komeet eigenlijk?

Kometen zijn relatief kleine hemellichamen die in een vaak langgerekte elliptische baan rond een ster draaien en uit ijs, gas en stof bestaan. We noemen ze ook wel ‘vuile sneeuwballen’.

Hoe ziet een komeet er uit?

Een komeet ziet er uit als een wazige ster met een veeg van licht erachter, die de staart wordt genoemd. De staart ontstaat wanneer de komeet dicht genoeg bij een ster komt en warmer wordt. Hierdoor komt het gas en stof van de komeet vrij. Vaak hebben kometen twee staarten: een plasmastaart en een stofstaart, die allebei van de ster of de zon afgekeerd staan.

Je ziet een komeet heel langzaam bewegen tussen de andere sterren. Elke dag een beetje verder. Het vaste deel van de komeet is de komeetkern en kan een doorsnede hebben van 1 tot 50 kilometer. De lengte van de gaswolk (coma) daaromheen kan sterk variëren: van 100.000 tot 1.000.000 kilometer lang (tot meer dan 150 miljoen kilometer lang). De omlooptijd rond de ster kan van enkele jaren tot vele duizenden jaren bedragen. Een komeet is dus ook niet hetzelfde als een vallende ster.

Wat is het verschil tussen een komeet en een meteoriet?

Een komeet is een brok ruimtesteen dat in een eclipsbaan rond de zon draait.
Meteoren zijn stofdeeltjes die ‘verbranden’ in de atmosfeer (ook wel een vallende ster geheten)
Een meteoriet is een stuk ruimtesteen dat niet helemaal verbrand als het door de dampkring komt. Dit kan variëren van een steentje tot de grootte van een berg.

Het zien van de komeet vereist een heldere donkere hemel en een goede observatieplaats ver weg van stadslichten.