De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Vervolgcursus Sterrenkunde start vrijdag 31 maart 2023

Onze vervolgcursus sterrenkunde is mede gebaseerd op de boeken van Rob Walrecht. In de vervolg cursus worden begrippen uitgelegd en feiten verteld die wat dieper op de materie ingaan dan bij de basiscursus.

De lessen worden gegeven op 5 vrijdagavonden van 20:00 tot 22:00 uur en verzorgd door onze medewerker Erik Blokland.

De cursus kost € 99,50 inclusief 2 cursusboeken en iedere avond een kopje koffie/thee. Deze vervolgcursus is een theoretische cursus en geschikt vanaf 16 jaar. De sterrenwacht is iedere cursusavond geopend om 19:45 uur. De cursus start om 20:00 uur.

Reserveren kan hier.

Cursusdata 2023:

Les 1:  vrijdag 31 maart 2023
Golven
De cursus start met wat basis over frequentie, amplitude en het gedrag van golven.
Er wordt uitgelegd wat resonantie is en hoe het werkt. Zoals wij het kennen op Aarde, maar dat het ook voor komt in de ruimte.

Les 2:  vrijdag 14 april 2023
Spectrum van licht
Deze cursusavond gaat over vormen van straling, diffractie, ontstaan van licht als interferentie.

Les 3: vrijdag 21 april 2023
Licht
Een interessante les over fotonen, diffuse nevels, de spectraalklassen van sterren, het uitdijend heelal en een stukje over atoomfysica. Dit is nodig om les 5 te begrijpen waarin wordt uitgelegd hoe afstanden bepaald worden.

Les 4:  vrijdag 28 april 2023
Effect van zwaartekracht
Deze les gaat over kernfusie, hoe men satellieten in een baan om de aarde krijgt en het equivalentieprincipe van Einstein.

Les 5:  vrijdag 12 mei 2023
Structuur van sterrenstelsels
In de laatste les wordt de structuur van sterrenstelsels, Supernovea, neutronensterren, zwarte gaten, donkere materie en donkere energie behandeld. Begrippen als Paralax, Parsec en Cepheïden worden uitgelegd. De cursus wordt afgerond met ideeën over buitenaards leven.

  

Astrofotografie curusus verwacht December 2024

Bent u aan het denken aan de stap van sterren kijken naar sterren fotograferen, maar heeft u geen idee hoe te starten? Dan is de cursus astrofotografie voor beginners voor u!

De cursus bestaat uit 3 opvolgende vrijdagavonden en loopt van 20:15 uur tot 22:15 uur. (maximale uitloop tot 23:00 uur)

Les 1: De basis/Apparatuur/Opstelling/Hoe te starten
Les 2: Software instellingen/Type opnames
Les 3:
 Stacken/Bewerken/Publiceren

Prijs € 65,- p.p. inclusief koffie, choco of thee bij iedere les.
De sterrenwacht is op de cursusavonden open vanaf 20:00 uur.

Reserveren beschikbaar najaar 2024

Basiscursus sterrenkunde September 2024

De kans bestaat dat u na een bezoek aan Sterrenwacht Mercurius aangestoken bent met het sterrenkunde-virus.
Of u wilt meer weten, zelfstandig uw kennis kunnen uitbreiden, zelf waarnemen of misschien zelfs ons vrijwilligersteam versterken?
Dan is onze Basiscursus Sterrenkunde precies wat u zoekt! De cursus is voor iedereen met belangstelling voor astronomie.
Een speciale vooropleiding is niet nodig. De cursus bestaat uit 6 lessen. Van vrijdag 12 januari 2024 t/m vrijdag 23 februari 2024.
Aanvang 20:00 uur. € 120,00 p.p. 

Korte weercursus verwacht juni 2024

Het weer. Elke dag hebben we ermee te maken. Een onderwerp dat vaak oppervlakkig en vluchtig ter sprake komt. Maar wat weet je nou écht over het weer? Daarom organiseren wij een korte cursus weerkunde van drie weken. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die iets meer over het weer wil weten. Tijdens deze cursus behandelen we voornamelijk de basis van weerkunde. Deze cursus geeft een algemeen overzicht van de weerkunde.
Aanvang 20:00 uur. € 65,00 p.p.

Jeugd cursus verwacht Augustus 2024

Meestal zijn cursussen op volwassen niveau. Maar deze sterrenkunde cursus is toch echt voor de kids! Deelnemen aan de jeugdcursus kan alleen onder begeleiding van een ouder. Kosten voor deze 4 lessen zijn € 120,00 voor ouder en kind. Inclusief het cursusboek en iedere avond wat te drinken. Het is ook mogelijk dat een ouder met twee kinderen de cursus komt volgen. Een extra kind kost € 40,00 extra. Meer dan twee kinderen per ouder is niet mogelijk.
Aanvang 18:00 uur.

 

Contact

STERRENWACHT MERCURIUS

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Volg ons

STERRENWACHT MERCURIUS

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen

Contact